Image

Pályázó neve

TIMÁR-GUMI Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe

TIMAR-GUMI Kft. fejlesztése

Szerződés száma

GINOP-4.1.5-22-2022-00185

Támogatás összege (Ft)

209 477 141

Összköltség (Ft)

232 840 273

A projekt megvalósításának kezdete:   

2022.07.25.

A projekt fizikai befejezése:

2023.05.31.

A megvalósítás helyszíne:

4466 Timár, Szabadság u. 2. szám alatti, 03/6 hrsz

A projekt támogatottsága:

90%

 

Műszaki szakmai eredmények: A Timár-Gumi Kft a GINOP 4.5.1 energetikai beruházás eredményeképpen nemcsak a piacon növeli a versenyképességét, de nagymértékben csökkenteni tudta az ökológiai lábnyomát, környezetre rótt terhelését. A projekt kimagasló végrehajtását mutatja, hogy a vállalt „DD” energetikai szintet 2 szinttel is felülteljesítette a Timár Gumi Kft a gondolva a jövőre, végeredményében „ BB” hivatalosan tanúsított energetikai besorolással zártuk a projektet!
A vállalt 215 tonna Co2 kibocsátás csökkentést közel kétszer nagyobb mértékben 400tonna/év csökkentésre redukáltuk/év. A cég teljes fűtött/hűtött helyiségei kizárólagosan megújuló energiával gazdálkodnak. Ezen túlmenően és a cég profiljából adódóan a vásárlóink a teljes autó/járműipari ellátási láncban képesek a Co2 kibocsátást csökkenteni, tovább javítva a Timár Gumi Kft és vásárlóinak versenyképességét a piacon.

Az energetikai beruházás keretein belül az alábbiak valósultak meg:

  • Szendvics rétegrendű szigetelőpanelek elhelyezése vízszintes felületeken: ezen költségelem keretein belül a Timár Gumi Kft teljes fűtött helyiségén megvalósult a modern kor energetikai és tűz, katasztrófavédelmi elvárásainak megfelelő szigetelés, mely támogatja a Timár Gumi Kft épületeinek hosszú távú energiahatékony működését.

  • A kőzetgyapot födém hőszigetelő rendszer a Timár Gumi Kft azon helységeinek szigetelését szolgálja, ahol nem volt szükség időjárásálló felső réteget használni. Ezek a fűtött terek épületeken belül helyezkednek el, ahol kritikus hő alakulhat ki, így a kőzetgyapot használata, éghetetlensége miatt a legjobb döntésnek bizonyult. Alkalmazott vastagsága szintén megfelel a legmodernebb energetikai és tűz,katasztrófavédelmi előírásoknak és támogatják a cég hosszútávú versenyképességének megőrzését.

  • Az alumínium nyílászáró költségnem keretein belül a Timár-Gumi Kft olyan helyiségeinek nyílászáró cseréjére került sor, ahol a nyári meleg időszakban kritikus hőmérséklet alakulhat ki és hosszútávon hő rekedhet meg. Ezen elemmel garantálni tudtuk a hosszútávú fenntarthatóságot és jelentősen kitolhattuk az avulás élettartamát, biztosítva a költséghatékony működtetést.

  • A szekcionált ipari kapu költségnem keretében a Timár Gumi Kft épületein lévő óriás méretű, energetikai szempontból már nem hatékony nyílászáróinak cseréjére került sor. Ezek a modern szigetelt és időjárásálló kapuk biztosítják a határoló falak energetikai hatékonyságának megőrzését, megtartva azokat a cég számára fontos nézőpontokat, miszerint nagyméretű, akár 20tonnás termelőeszközöket is könnyedén ki/be tudunk mozgatni az közeljövőben tervezett piacbővülési, termelékenységi és gyártáskapacitást nővelő beruházás keretein belül.

  • A szendvics rétegrendű szigetelő panelek elhelyezése függőleges felületen költségnem keretein belük a Timár Gumi Kft. fűtött területei határoló falainak hőszigetelését valósítta meg, mely segít az épületek hőháztartásának egyensúlyban tartásán, figyelembe véve a teljes cég összképét is, megfelelve az építésügyi szabályzásoknak és a legmagasabb fokú energetikai elvárásnak egyaránt. Télen a fűtési szezonban a hőt az épület bent tartja, illetve nyáron a hőt nem engedi be, sokáig megtartva a jól eső hűvöst az egyre melegedő tavaszi és nyári évszak folyamán. Így biztosítható a kiváló munkakörnyezet a Timár Gumi Kft dolgozóinak részére, segítve ezzel őket a magasabb teljesítmény elérésében.

  • A Műanyag nyílászárók cseréje keretében a Timár-Gumi Kft. összes fűtött helyiségének nyílászárói cseréjére került sor. Energetikai szempontból is modern 3 rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókra cseréltük a határoló falakon lévő nyílászárókat, minimalizálva ezzel a fűtött terek hőátbocsátási képességét, hozzájárulva ezzel az épületek stabil hőháztartásához.

  • A megvalósított napelemes rendszer keretében a Timár-Gumi Kft. célja az volt, hogy az épületei fűtött részeinek fűtési, hűtési és világítási energia igényeit éves szinten 100%ban megújuló energiaforrásból tudja fedezni, radikálisan csökkentve ezzel a cég ökológiai lábnyomát és CO2 kibocsátását. Ezen költségelem megvalósításával vált lehetővé, hogy a Timár-Gumi Kft. épületeinek rezsi költsége szinte nullára csökkent, javítva ezzel a Timár-Gumi Kft. fenntarthatóságát és hosszú távú versenyképességét.

  • A levegő-víz hőszivattyús rendszer kialakítása az egyik legfontosabb részét képezte a beruházásnak. A Timár-Gumi Kft minden egyes fűtött helyiségében a meleget hőszivattyús rendszer biztosítja. Ezzel a cég, teljesen gázfüggetlenné vált, mely jelen piaci körülmények közt a versenyképességet legnagyobb mértékben növelte. A hőszivattyús rendszer energiaigényét a fent említett napelemes rendszerrel a cég 100% osan fedezni tudja, tovább javítva az energia és költséghatékonyságot. A hasonló gyártó cégek számára kötelezően előírt szociális helyiségek melegvíz előállításáról is a legmodernebb levegő-víz hőszivattyús rendszer gondoskodik nagyméretű melegvíztárolós rendszerrel kiegészítve.

footer-20230919.jpg
Image

Be a part of the solution,
Be a partner of Timár Gumi Ltd.

E-mail

Address

4466 Timár, Szabadság u. 2

Phone

+36 (42) 576-100